Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung

Projekte in den Förderprogrammen des BMEL, betreut durch den Projektträger BLE (PT BLE)

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Titel: Farm specific strategies to reduce environmental impact by improving health, welfare and nutrition of organic pigs (proPIG)
Beschreibung (dt.): Das Vorhaben umfasst ein Teilprojekt des im Rahmen von Core Organic II geplanten Projektes 'Farm specific strategies to reduce environmental impact by improving health, welfare and nutrition of organic pigs'. Das FLI soll das Arbeitspaket 'Analysis, evaluation and dissemination' leiten sowie die Erhebungen in 15 Schweine haltenden Betrieben in Deutschland koordinieren. Robuste und konkurrenzfähige ökologische Schweineproduktion muss sich durch niedrige Umweltauswirkungen und gute Tiergesundheit auszeichnen. Verbesserungen von Tiergesundheit und Tierwohl sollten theoretisch Umweltauswirkungen reduzieren, jedoch wurde dies bisher nicht auf Praxisbetrieben verifiziert. In dem Vorhaben sollen die Umweltauswirkungen sowie die Tiergesundheit sowie das Tierwohl auf Schweine haltenden Betrieben erfasst und auf Zusammenhänge zum Fütterungs- und Haltungsmanagement untersucht werden. Es werden Praxisbetriebe mit unterschiedlichen Haltungssystemen aus acht europäischen Ländern in die Untersuchung einbezogen. Das Ziel dieses Vorhabens ist es, den Zusammenhang von Tiergesundheit und Tierwohl mit Fütterung und Umweltauswirkungen auf Bioschweinebetrieben darzustellen, und ein Werkzeug zur Verbesserung dieser Bereiche zu entwickeln und zu verbreiten.
Beschreibung (engl.): AIMS: a) To identify and describe animal-environment interactions in three housing systems for organic pigs across the European climate zones; b) To develop and implement farm specific strategies to reduce environmental impacts by improving health, welfare and management of organic pigs; c) To disseminate knowledge to advisory / farming bodies. WORK PLAN: The project includes data recording on organic pig farms, an environmental and welfare impact analysis and the development and evaluation of farm specific improvement strategies. It will be divided into 3 work packages: WP 1: Definition of systems and assessment protocols; WP 2: On-farm assessment and application of improvement strategies; WP 3: Analysis, evaluation and dissemination.Special role of Friedrich-Loeffler-Institut (FLI): FLI will be work package leader of WP 3 and be the main responsible partner for the evaluation of housing and management systems regarding health, welfare and environmental impacts, and the evaluation of improvement strategies. Furthermore, FLI will be involved in the expert group for design of assessment protocols, sampling and data analysis. In addition, FLI will be responsible for the development of the automatic recording and feedback tool. DISSEMINATION: The approach taken in this project will promote sustainable development of organic pig farms at several levels. The farm-specific health, welfare and environmental plans will be directly applied on farm to support the farmer in his/her decisions towards improvement. The tools developed for this planning process will be made publicly available for use by farmers, advisers and researchers. These tools include automatic recording and feedback tools, decision support tools for reducing environmental impacts and farm specific planning. The project results will be published in scientific journals and booklets for farmers and advisers. Farmers and advisers will be introduced to the collected knowledge and new tools during works
Laufzeit: Beginn: 01.11.2011 / Ende: 28.02.2015
Ausf. Einrichtung: Friedrich-Loeffler-Institut Bundesforschungsinstitut für Tiergesundheit - Institut für Tierschutz und Tierhaltung, Celle
Themenfelder: Tierhaltung, animal husbandry
Förderprogramme: Bundesprogramm ökologischer Landbau
Schlagworte: Tiergesundheit, animal health, Tierschutz, Tierwohl, animal welfare, Prävention, Prevention, Prozessqualität, process quality, Schweine, pigs, Fleisch, meat
Förderkennzeichen: 2811OE025
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