Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung

Projekte in den Förderprogrammen des BMEL, betreut durch den Projektträger BLE (PT BLE)

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Titel: 'Ökologische, technologische und kapazitätsbildende Strategien für eine nachhaltige Optimierung lokaler maisbasierter Nahrungsmittelsysteme und einer dem Klimawandel gegenüber resilienten Nahrungsmittelproduktion auf der Ebene von Kleinbauern in Kenia - Teilprojekt 2'
Titel (englisch): Ecological, technological and capacity-building strategies for a sustainable optimization of local maize-based food systems and climate-change resilient food production at the level of smallholder farmers in Kenya
Akronym: SoLFOOD
Beschreibung (dt.): Das Vorhaben ist Teil eines Verbundes und wird insbesondere in zwei Arbeitspaketen tätig sein: In Arbeitspaket (AP) A3 sollen Maissorten mit pilzhemmenden Eigenschaften identifiziert werden, um so die Pflanzenqualität im Kontext des Klimawandels zu sichern. Es sollen entsprechende Empfehlungen für die Auswahl widerstandsfähigerer Maissorten für kenianische Landwirte bereitgestellt werden. Identifizierte resistente Mais-Akzessionen haben das Potenzial, zur Entwicklung kommerziell akzeptabler, Aflatoxin-resistenter Maishybriden und/oder offen abblühender Sorten beizutragen. In Arbeitspaket A4 soll die Pflanzenabwehr verbessert werden, in dem Pflanzenextrakte, Mikroorganismen und Bodenzusätze identifiziert werden, die die antimykotischen Eigenschaften von Mais im Zusammenhang mit dem Klimawandel verbessern. Die Ergebnisse sollen den Landwirten in Kenia als Empfehlungen zur Verfügung gestellt.
Beschreibung (engl.): The aim of WPA3 is to secure plant quality by identifying maize varieties with antifungal properties in the context of climate change. As an outcome recommendations on how to choose more resistant maize varieties for local farmers in Kenya will be provided. Sub-Saharan-Africa maize suffers from being exposed to drought and heat as well as to insect damage and fungal infestations by Aspergillus and other pathogens. Resistance to both biotic and abiotic factors is relatively common among maize landraces and potentially useful variability exists including for aflatoxin resistance. Sources of resistance to Aspergillus ear rot and aflatoxin accumulation are more likely to exist in maize adapted to tropical and subtropical regions because of exposure to greater disease pressure. Identified resistant maize accessions have the potential to contribute to the development of commercially acceptable, aflatoxin-resistant maize hybrids and/or open-pollinated varieties. The aim of WPA4 is to enhance plant defence by identifying plant extracts, microorganisms, and soil amendments to enhance the antifungal properties of maize in the context of climate change. The results will reveal recommendations for local farmers in Kenya on applying locally available methods to reduce fungal infection pre-harvest and to enhance the yield of mycotoxin-free maize. Extracts from plants growing in the surrounding of Kenyan fields can be used by farmers to directly reduce fungal growth and aflatoxin contamination. Plant extracts can also contribute indirectly to protection by inducing antifungal defences in maize. This induction can also be elicited by specific soil organisms, soils or soil elements. Moreover, when treating the soil with insect frass, or fungi-fermented maize as biocontrol, the components might also change the metabolome of maize favourably to reduce fungal growth and Aflatoxin concentration.
Laufzeit: Beginn: 01.03.2024 / Ende: 28.02.2027
Ausf. Einrichtung: Julius Kühn-Institut Bundesforschungsinstitut für Kulturpflanzen (JKI) - Institut für Ökologische Chemie, Pflanzenanalytik und Vorratsschutz, Quedlinburg
Themenfelder: Welternährung, global food security
Förderprogramme: Internationale Forschungskooperationen
Schlagworte: Pflanzenschutz, Pflanzengesundheit, crop protection, plant health, Pflanzenzüchtung, plant breeding, Schadstoffe / Toxine, poison / toxins, Mais, maize, Pflanzenkrankheiten (Viren, Bakt., Pilze, Phytoplasmen), plant diseases (virusus, bacteria, fungi, phytoplasma), Klimaanpassung, climate change adaptation
Förderkennzeichen: 2822NIPS09
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