Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung

Projekte in den Förderprogrammen des BMEL, betreut durch den Projektträger BLE (PT BLE)

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Titel: Genetische Verbesserung von Effizienzmerkmalen bei Schweinen zur Reduktion von Nährstoffausscheidungen (EffiPig) - Teilprojekt 1
Titel (englisch): Collaborative project: Genetic enhancement of efficiency traits to reduce nutrient excretion in pigs (EffiPig) - subproject 1
Akronym: EffiPig
Beschreibung (dt.): Aufgrund der Vorgaben der neuen Düngeverordnung 2020 gewinnt die Effizienz der Nährstoffverwertung (Synonym: Nährstoffeffizienz) in der Schweineproduktion an Bedeutung. Insbesondere in viehintensiven Gebieten steht der Landwirt vor der Herausforderung, vor allem die Stickstoff- (N) und Phosphor- (P) Ausscheidungen der Tiere weiter zu senken. Ziel des EffiPig-Projektes ist es, verschiedene Schweineherkünfte auf die Nährstoffeffizienz zu untersuchen und mögliche Konsequenzen einer reduzierten Nährstoffversorgung zu beurteilen. Dabei sollen vier aufeinander aufbauende Teilprojekte (TP) bearbeitet werden: TP1: 2000 Schweinen werden unter derzeit üblicher oder unter stark reduzierter N/P Nährstoffversorgung leistungsgeprüft. Neben den üblichen Merkmalen der Fleischleistung werden Fettsäuremuster, Ebergeruch im Speck sowie Knochendichte und -zusammensetzung erfasst. TP2: Um die Verdaulichkeit von N und P möglichst exakt zu bestimmen, wird bei einer repräsentativen Stichprobe von 400 Tieren ein unverdaulicher Marker dem Futter beigemischt. Mit Hilfe der Ergebnisse der Leistungsprüfung und der Nährstoffverdaulichkeit dieser Tiere soll eine Schätzformel für die N und P Verdaulichkeit entwickelt werden. TP3: Die aus TP2 abgeleitete Formel wird genutzt, um die Nährstoffverdaulichkeit der nicht in TP2 untersuchten Schweine zu schätzten. Die erfassten Informationen in den 2 Fütterungsgruppen erlauben es, die Auswirkungen der reduzierten N/P Versorgung auf die Leistungen und Gesundheit der Tiere sowie mögliche Genotyp x Umwelt - Interaktionen zu beurteilen. Damit wird es ermöglicht Zuchteber zu identifizieren, deren Nachkommen besonders für reduzierte N/P Versorgungssysteme geeignet sind. Mit Hilfe von Genotypinformationen aller untersuchter Tiere soll die genetische Beeinflussung der erhobenen Merkmale untersucht werden. TP4: Die Erkenntnisse des Projektes werden in Workshops, Anwenderseminaren und Pressemitteilungen den Zuchtorganisationen und Herdbuchverbänden präsentiert.
Beschreibung (engl.): Because of the new ‘Düngeverordnung’ from 2020, nutrient utilization becomes more and more important in pig production. Especially for farmers in livestock intensive areas it has become a challenge to reduce further the nitrogen (N) and phosphorus (P) excretions of their animals. The aim of the EffiPig project is to investigate the nutrient utilization of different pig populations and to evaluate possible consequences of a reduced nutrient supply. This project is subdivided into 4 interrelated subprojects (SP): SP1: 2000 pigs will be performance tested under the condition of a usual or a strong N/P reduced nutrient supply. Beside the common growth and fattening traits, the composition of fatty acid and boar taint in fat as well as the bone density and composition will be analysed. SP2: In order to determine the exact digestibility of N and P, an indigestible marker will be added to the feed and investigated in a representative sample of 400 pigs. The results of the performance tests and the nutrient digestibility of these animals will allow to develop prediction formulae of the digestibility of N and P. SP3: The derived formula of SP2 will be used to estimate the nutrient digestibility of pigs that have not been investigated in SP2. All recorded information of the 2 feeding groups will help to evaluate the consequences on the animal performance and health. Moreover, the genetic capability to compensate the reduced N/P availability along with possible genotype by environmental interactions can be verified. Based on this, the identification of particularly suitable breeding boars for less intensive N/P feeding schemes which transfers this capability to their progenies will be possible. The genotype information of the animals will help to clarify the genetic causes of the collected traits. SP4: All findings of this project will be presented at workshops and user seminars for breeding organisations and herd book associations as well as published as press release. The determination of the nutrient uptake and utilization as well as the healthiness of pigs under N/P reduced feed conditions will be performed within a feeding trial using alternative protein resources. In SP1 the performance of 1000 commercial pigs (Pietrain x F1 sow) and 1000 purebred boars will be recorded on 4 performance testing stations (LPA). All animals will be genotyped. The control group will be fed with the usual feed, based on the energy source wheat and barley and on the protein source of soybean products, of the particular LPA. In the trial group, the animals will be fed with a strong N/P reduced feed based on local protein carrier. The investigated animals originate from selected litters and will be randomly assigned into the 2 feeding groups. Beside the common growth and fattening traits, the composition of fatty acid and boar taint in fat is analysed. The animal health will be determined by the bone density using computer tomography and the assessment of the chemical composition of the bone. The exact digestibility of N and P will be investigated for 400 animals that will be performance tested in 2 LPAs (SP2). The change in the concentration of N and P in feed and faeces will be estimated by an indigestible marker that will be added to the feed. In a subsequent analysis (SP3) the relationship of the coefficient of digestibility of N and P to all other individually recorded performance traits (growth and meat performance, meat quality) will be investigated and the designed formula will be used to predict the digestibility of N and P of all animals in SP1. In SP3 further statistical analysis will be applied to clarify the genetic background of all assessed traits. All findings of this project will be presented at workshops and user seminars for breeding organisations and herd book associations as well as published as press release (TP4).
Laufzeit: Beginn: 01.05.2021 / Ende: 30.04.2024
Ausf. Einrichtung: Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn - Landwirtschaftliche Fakultät - Institut für Tierwissenschaften - Abt. Haustiergenetik, Bonn
Themenfelder: Tierzucht, animal breeding
Förderprogramme: Innovationsförderung aus Mitteln des Zweckvermögens des Bundes bei der Landwirtschaftlichen Rentenbank
Schlagworte: Tierernährung, animal nutrition, Ressourcenschutz, Ressourceneffizienz, resource protection, resource efficiency, Schlachtung, slaughter, Schweine, pigs, Tiergenetische Ressourcen, animal genetic resources, Fleisch, meat
Förderkennzeichen: 28RZ3104
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