Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung

Projekte in den Förderprogrammen des BMEL, betreut durch den Projektträger BLE (PT BLE)

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Titel: 'Umsetzung innovativer Verarbeitungstechnologien nährstoffreicher pflanzlicher Nahrungsmittel für die ganzjährigen Ernährungssicherung: Ländervergleich zwischen Ost- und Südostafrika - Teilprojekt 2'
Titel (englisch): Implementing innovative processing technologies for nutrient-dense plant foods to safeguard perennial nutrition security - an East African and Southeast African country comparison
Beschreibung (dt.): Das Ziel von Vegi-Leg ist es, den von Anämie und Unterernährung betroffenen ländlichen Bevölkerungsgruppen in Tansania (TZ) und Mosambik (MZ) ganzjährig Ernährungssicherheit zu bieten.
Beschreibung (engl.): The aim of Vegi-Leg is to provide year-round nutrition security for the rural populations in Tanzania (TZ) and Mozambique (MZ) affected by anaemia and malnutrition. With the participation of small farmers, subsistence farmers, entrepreneurs and scientists, the development of gentle processing technologies and the preservation of nutritious (protein) and micronutrient-rich (iron, vitamin A) plant foods and thus the food value chain and the long-term nutritional situation in the respective regions are to be sustainably improved. A baseline survey analyses nutritional habits and status as well as gaps in the selection, cultivation, preparation, processing and storage of micronutrient-rich foods. The study focuses on (1) the identification of micronutrient-rich peas and leafy vegetables, the development of (2) low-cost innovative or traditional processing methods (3) food products and (3) training on nutrient-preserving preparation and processing techniques at household level to overcome seasonal food shortages and micronutrient deficiencies. The success of the project is monitored by a final survey in the various villages.
Laufzeit: Beginn: 01.09.2018 / Ende: 31.12.2022
Ausf. Einrichtung: Universität Hohenheim - Fakultät Naturwissenschaften - Institut für Ernährungswissenschaften (140) - Fachgebiet Biofunktionalität der Lebensmittel (140b), Stuttgart
Themenfelder: Welternährung, global food security
Förderprogramme: Internationale Forschungskooperationen
Schlagworte: Vermarktung, marketing, Humanernährung, human nutrition, Lebensmittelverarbeitung, food processing, Gemüsebau, vegetable production, Regionale Wertschöpfung, regional value addition, Ernährungssicherung, food security, Erbse, pea, Nährstoffe, nutrients, Datensammlung, data collection, Verarbeitung, processing
Zielland: Ver. Rep. Tansania, Mosambik
Förderkennzeichen: 2816PROC10
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