Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung

Projekte in den Förderprogrammen des BMEL, betreut durch den Projektträger BLE (PT BLE)

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Titel: Verbesserung von ineffizienten industriellen Verfahren (im Hinblick auf Durchlaufzeiten, Wasser- und Energieverbrauch) zur Kohlenhydratextraktion aus Meeresalgen durch erforschen neuer, umweltfreundlicher und effizienter Extraktionsmethoden und Nutzung der verbleibenden Biomasse (BIOCARB-4-FOOD)
Titel (englisch): Improvement of current highly inefficient industrial procedures (in term of processing time, water and energy) used for carbohydrate extraction from seaweeds, exploring novel, environmentally friendly and efficient extraction techniques, combined with the exploitation of the remaining biomass.
Akronym: BIOCARB-4-FOOD
Beschreibung (dt.): Ziel von BIOCARB-4-FOOD ist die Entwicklung passender Ansätze für die Valorisierung von Biomasse aus Meeresalgen und Seegräsern. Zu diesem Zweck wird die Sequenzielle Extraktion von wasserlöslichen und –unlöslichen Kohlenhydratreichen Fraktionen untersucht. Dadurch sollen verschiedene funktionale Bestandteile für die Lebensmittelproduktion gewonnen werden, die Nachhaltigkeit verbessert werden und ein Zusatznutzen aus diesen, bisher weitestgehend ungenutzten, Rohstoffen gezogen werden.
Beschreibung (engl.): The objective of BIOCARB-4-FOOD is to develop suitable approaches for valorizing seaweed and seagrass biomass, exploring the sequential extraction of water-soluble and insoluble carbohydrate-rich fractions with the aim of obtaining different functional ingredients useful for food-related applications, increasing sustainability and bringing added value to these relatively unexploited raw materials. - WP1-Management: to allow the project to run smoothly, identify work plan deviations and facilitate the collaboration and exchange of materials and information between the project partners. - WP2-Optimization of extraction methods: to explore novel extraction techniques (such as microwave-assisted processing, enzyme-assisted extraction or ultrasound-assisted extraction) for obtaining carbohydrate-rich extracts from seaweed and seagrass materials. - WP3-Characterization of extracted fractions: to characterize the materials generated, involving extraction yield, compositional, structural, physico-chemical, technological analysis, and the analysis of the potential toxicity and bioactivity of the extracted compounds. For this purpose, different techniques (e.g. microscopy (optical and electron microscopy), infrared spectroscopy, NMR, DSC, TGA) will be used for this purpose. - WP4-Application of extracted carbohydrates: to develop different products containing the carbohydrate-rich extracted compounds. The most promising bioactives extracted will be tested for incorporation into food products for improved shelf-life. - WP5-LCA of processes and products: to evaluate the environmental performance of the novel extraction processes and the most promising carbohydrate-rich fractions obtained and of the potential products or packaging structures which may be generated from them. - WP6-Dissemination & communication: to communicate and disseminate the validating research and innovation results of BIOCARB-4-FOOD to inform and engage multiple actors.
Laufzeit: Beginn: 01.09.2018 / Ende: 31.08.2021
Ausf. Einrichtung: Universität Hohenheim - Forschungszentrum für Bioökonomie (701), Stuttgart
Themenfelder: Lebensmitteltechnologie, food technology, food engineering
Förderprogramme: EU-Forschung
Schlagworte: Lebensmittelverarbeitung, food processing, Nachhaltigkeit, sustainability, Limnische Organismen, limnic organisms, Reststoffe, Abfälle, residual product, waste, Algen, algae
Stichpunkte: SUSFOOD2 (Cofunded Call)
Förderkennzeichen: 2818ERA06B
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Weizen Stroh

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+Weizen -Gerste

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Weizen*

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"Kleegras und Grünland"

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